W jakich owocach szukać witaminy C??
8 sty 2019

W jakich owocach szukać witaminy C??

Post by Redaktor

Czemu naturalnie występująca witamina C jest tak ważna dla organizmu człowieka? Ponieważ jest to witamina, która odpowiada za wiele funkcji w ludzkim organizmie. Wspomaga ona nie tylko działanie układu odpornościowego, ale także ułatwia wchłanianie żelaza w organizmie. Wzmacnia naczynia krwionośne dzięki czemu można uniknąć krwawienia dziąseł czy siniaków na skórze.

Gdzie można znaleźć witaminę C?

Występującą naturalnie witamina C może znaleźć w każdym warzywie i owocu. Jeśli odżywiasz się zgodnie zasadami zdrowego odżywiania niedobór tej witaminy Ci nie grozi. Najlepszym źródłem witaminy C jest acerola 100 g tego owocu zapewnia 2796% zapotrzebowania na witaminę C. Nie jest to jednak owoc z naszej strefy klimatycznej. Jednak można zakupić najbogatsze źródło witaminy C w Krakowie w jednym ze sklepów ze zdrową żywnością.

Popularne źródła witaminy C

Naturalnie inne popularne źródła witaminy C w Krakowie  dostępne w prawie każdym sklepie ze zdrową żywnością. Oczywiście naturalne źródła tej witaminy można zakupić nie tylko sezonowo lecz również przez cały rok- owoce południowe.

  • Owoc dzikiej róży jest najbardziej popularnym owocem w naszej strefie klimatycznej, który ma dużą zwartość witaminy C w 100 g  jest to aż 710% dziennego zapotrzebowania  na tą witaminę. Najwięcej witaminy C znajduje się w świeżych owocach lecz przetworzone owoce dzikiej róży również posiadają jej spora zawartość.
  • Czarna porzeczka jest również posiada bardzo dużo witaminy C w 100 g jest aż 181 mg co daje 302 % dziennego zapotrzebowania. Naturalnie podczas obróbki termicznej jest utrata ilości witamin lecz i tak sporo ich zostaje.
  • Kiwi wystarczy tylko jedna sztuka dziennie aby dostarczyć organizmowi dzienną dawkę witaminy C. W 100 g kiwi znajduje się 155% dziennego zapotrzebowania na ta witaminę.
  • Papaja egzotyczny owoc, który w 100 g zawiera 103% dziennego zapotrzebowania na witaminę C.
  • Truskawki garść tych owoców czyli 100 g zawiera 98% zapotrzebowania na witaminę C.
  • Owoce cytrusowe wbrew powszechnej opinii nie są tak dobrym źródłem witaminy C bo w 100 g zawierają miedzy 56 % grapefruity a 89 % pomarańcze i cytryny jej dziennego zapotrzebowania.

Syntetyczna czy naturalna witamina?

Niestety łatwo dostępna witamina syntetyczna nie jest tak dobrze przyswajana przez organizm jak naturalna witamina. Ta sama dawka witaminy C w postaci naturalnej może być 10 razy lepsza niż dawka syntetyczna. Jak można się łatwo przekonać nie jest dużym problemem dostarczyć odpowiednią ilość naturalnej witaminy C do organizmu nie zależnie od pory roku.

 

 

0 Comments

Leave a Comment